Rzeżucha

Święta Wielkanocne kojarzą nam się z wieloma elementami, bez których trudno wyobrazić sobie ten wyjątkowy czas. To między innymi baranki, koszyczki wielkanocne, króliczki czy kurczaczki. Ale przecież bez rzeżuchy Wielkanoc na pewno nigdy nie będzie taka sama. Każdy może uzyskać w swoim domu rzeżuchę samodzielnie. To wcale nie takie trudne. A warto o to zadbać, ponieważ rzeżucha to tradycyjny element i dodatek do tego rodzaju Świąt, bez których naprawdę bardzo trudno sobie Wielkanoc wyobrazić. Tradycja wysiewania rzeżuchy pojawiła się już za czasów Władysława Jagiełły. W Europie zwyczaj ten „przyprowadzili” Rzymianie. Co symbolizuje rzeżucha i dlaczego jest nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych? To symbol odradzającego się życia, jak również i sił witalnych.

Rzeżucha nie dość, że świetnie wygląda i do tego doskonale pasuje do konwencji Świąt Wielkanocnych, to jeszcze jest bardzo zdrowa. Rzeżucha zawiera bowiem witaminy takie jak witamina C, witamina A, witamina B1, sole mineralne, a nawet olejki eteryczne. To tylko część zalet, jakie ma rzeżucha. Do tego przecież jest doskonałą ozdobą mieszkania czy domu i w dodatku rozsiewa wspaniały zapach, jakże przyjemny, szczególnie gdy wyczuwamy go w okresie wielkanocnym.

Co zrobić, aby rzeżucha pięknie rosła w pomieszczeniach w domu czy w mieszkaniu? To bardzo proste i w dodatku bardzo tanie. Po pierwsze będzie potrzebne nam opakowanie albo najlepiej od razu dwa rzeżuchy. Koszt jednej torebki to tylko 2 zł. Do tego niezbędna będzie wata albo lignina, woda oraz specjalne naczynie. Jak zasiać rzeżuchę? Do jakiegoś naczynia należy włożyć watę i zwilżyć ją wodą. Potem trzeba rozsypać nasiona. Trzeba zrobić to w miarę równomiernie, aby nie było łysych miejsc. Wszystko trzeba spryskać wodą. Przez cały okres uprawy trzeba wszystko podlewać wodą. Okres ten to tylko półtora tygodnia, ale niezwykle ważna jest systematyczność. Najlepiej, aby całość stała w słonecznym miejscu. Po około dziesięciu dniach rzeżucha jest gotowa do spożycia!